Home Newsletter Forum Kontakt
 
   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Home Festival      Visitors Info      Linkovi      Kontakt      Info Vinkovci 2018.       
Novosti  
Okrugli stolovi  
Sam svoj majstor  
Zanimljivosti  
Lampe  
Savjeti  
 Media
Izlog festivala
Foto galerije
Video galerije
Vaši komentari
Download
 Izdvojeno
Audiofil.net
Audiofil.net
Facebook

 

 
sstrsat & junior - 800 oma OTL + zvučnici / MC phono preamp

 

 

800 oma OTL (radni naziv Staljingrad)


Ovaj mali OTL je po genezi bio zamišljen kao parafeed sa 800 omskim opterećenjem na primaru izlaznog transformatora ali kako se ludom srečom uspjelo doći do legendarnih Philips AD9710AM 800 omskih zvučnika onda još zasada nije opremljen izlaznim transformatorom nego je težište razvoja bačeno na čim višu kvalitetu samog ampa. Naravno, do trečeg Triode Festivala biti će razvijen I odgovarajući 800 / 8 oma izlazni transformator tako da će amp moči raditi i sa standardnim 8-omskim zvučnicima.

Snaga mu nije bila u prvom planu i tu se išlo na nešto preko 4 vata što je i ostvareno. Izbor te snage i 800-omskog opterečenja bio je “diktiran” onom izuzetno linearnom randnom točkom izlazne 6C33. A ta snaga je potpuno dovoljna za visokoosjetljive full range zvučnike kakav je taj Philips.

Koncepcija pojačala je neuobičajena, a ima razloga zašto je takva i zašto svaki kanal koristi po 5 cijevi.Bez obzira na sve te cijevi, “put signala” je ustvari vrlo kratak. U ulazu je D3a u triodnom spoju koja osigurava da se dobije naponsko pojačanje koje je potpuno dovoljno da sa standardnim ulaznim signalom (1 Veff) ostvari punu pobudu izlazne 6C33, a ta je vezana kao stupanj sa zajedničkom katodom.

Dvije paralelno vezane PL504 predstavljaju pentodni generator konstantne struje u anodi 6C33. Morale su doći dvije paralelno, pošto jedna sama ima premalu dozvoljenu disipaciju. Mogla je umjesto njih doći samo jedna PL519 ali u tom slučaju bi u njezinoj katodi morala biti prigušnica da se postigne dovoljno veliki dinamički otpor CCSa. Rješenje sa dvije paralelne PL504 je ipak mnogo bolje jer je zbog njihovog velikog naponskog pojačanja dovoljan samo otpornik u katodi. Druge rešetke im se napajaju iz stabiliziranog floating ispravljača.

Zahvaljujuci upotrebi CCSa nije bilo potrebe za trosenjem napona i snage na katodnom otporniku 6C33 tako da on nije niti ugradjen a 6C33 je iz malog prednaponskog ispravljaca dobila fiksni bias

Poslijednja, peta, cijev je 6H6 koja ovdje ima jednu u audiu (pre)rijetko korištenu funkciju. Ona je fazni ivertor koji je omogučio uvođenje neutralizacije ili drugim riječima poništavanje povratnog kapaciteta (i Millerovog efekta) izlazne 6C33 a to je rezultiralo ogromnim povečanjem propusnog opsega pojačala koji na punoj snazi iznosi preko 2MHz

Mali OTL ima radni naziv Staljingrad iz jednostavnog razloga što se u njemu koriste ruske I njemačke cijevi.

800 omski zvucnici u dual TQWT kutiji


 

Kako se desila izuzetna sreća da se dođe do legendarnih Philipsovoh AD9710AM 800-omskih zvučnika trebalo je odlučiti o tipu kutije u kojoj će se koristiti i izbor je logično pao na “dual TQWT” kutiju koja se pokazala izvrsnom sa Fostex FE206E zvučnikom. Da li bi neki drugi tip kutije to nadnmašio, teško je reći, a i nije previše vjerovatno da će se isprobavati jer je barem prema prvim dojmovima postignut pun uspjeh. Bit će možda još malo igranja sa malim količinama dampinga i sa eventualnim malim izdizanjem kutije od poda ali to sve spade u “fine tuning”

Kutije su proračunate na isti način kao i one za Fostexa, a sami Philipsi su prošli iste modifikacije kao i Fostexi. I nijma su membrane tretirane organskom smjesom koja je jako povečala krutost glavne membrane (uz vrlo malo povečanje mase) a stavljeni su i dodatni visokotonski whizer cone od ljuske jaja.

I ono što je vrlo interesantno, tipičan efekt “vrištavosti” srednjih tonova koji nastaje zbog međukonusnih rezonancija i koji je uglavnom u večoj ili manjoj mjeri pratilac tog tipa zvučnika (kod Fostexa je suzbijen tek sonofilom između glavne membrane i whizera) je kod ovog Philipsa praktično izostao. Ako i postoji, toliko je neznatan da nije na Triode Festivalu bilo nijedne primjedbe na to. Da li će se nakon dužeg slušanja pokazati potreba za malo sonofila, ostaje da se vidi ali po svim dosadašnjim dojmovima neće biti potrebno.

A to znači da počinje potraga za 8-omskom varijantom istog zvučnika koji se raditi sa velikim OTLom I otpremiti Fostexe u vjerovatnu mirovinu.  

 

MC phono pretpojačalo


 

 

I ovo pretpojačalo slijedi moje MHz kriterije, a njihovo ostvarenje je ovdje bilo vezano sa jako puno razvojnog i eksperimentalnog rada. Razlog tome leži naravno u vrlo malim signalima koje daje MC zvučnica. Postizanje propusnog opsega reda MHz-a inaće nije problematično ni u cijevnim ni u poluvodičkom uređajima, ali to ovdje nije moglo biti tek tako izvedeno. Postavio sam si cilj da preamp bude bez poluvodiča u signalnom lancu a postizanje osjetljivosti od 0,3 milivolta je sa samim cijevima vrlo teško dostižno. Neke cijevi mogu doduše i to ostvariti ali ipak ne na potpuno zadovoljavajući način. Od realno nabavljivih cijevi tu su praktično samo 6C45 I D3a (o npr EC8020, 437 ili 416B nema smisla niti razmišljat ne samo zbog cijene nego I zbog vrlo neizvjesne nabave).

6C45 ima uvjetno rečeno dovoljno nizak nivo šuma (zavisno o individualnoj prihvatljivosti), ali spektralni sastav njezinog šuma (čujno dosta grubi i zrnasti karakter) ipak poprilično smeta,a D3a koja po iznosu i spektralnom sastavu šuma udovoljava zahtjevima za MC ulazni stupanj ima na žalost pri nivoima od 0,3mV velike I teško rješive probleme sa mikrofonijom.

Kad se sve sagleda, put do maksimalno mogučeg rezultata je vodio jedino preko kombinacije ulaznog MC transformatora sa malim prijenosnim odnosom i stupnja sa D3a sa malim pojačanjem iza njega. Sve bi to bilo lako i brzo rješivo da njie tih mojih prokletih MHz kriterija. Oni su uslovili nekoliko mjeseci razvojnog rada kombinacije LF I HF transformatora koja se probila u MHz područje. O tome ima u forumskim temama.

http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=11616&KW=najava&PN=2

http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=12410

A finalni rezultat je doveo do toga da odmah prežalim utrošeno vrijeme. Sve zahtjeve koje sam postavio MC step up trafu je ova kombinacija ispunila.

Bazni MM / line blok koristi u prvom stupnju D3a sa pojačanjem od 40 puta a iza nje je prvi RIaa filter. Nakon toga je 6H30 sa pojačanjem od 12 puta. Drugi filter dvostupanjske RIAA ekvalizavije je smješten u ulazu trece cijevi (ECC88), između volume pota I ne=je. Iako ovo dovodi do minimalniog odstupanja od idealne RIAA krivulje (do nekih 0,2 dB, zavisno o položaju pota) ovo smatram zanemarivom zrtvom. Pogotovo što se time izbjegava dodatni stupanj sljedila.

ECC88 ima pojačanje od 16 puta, a iza nje je sljedilo jedino u preampu sa 6H30. Ovo sljedilo ima “pojacanje” od oko 0,5 puta a razlog zašto unosi toliko slabljenje je u tome da ono predstavlja izlaz točno definiranog izlaznog otpora od 75 oma i time omogučuje korištenje gotovo kilometrarskog interkonekta, naravno ako je isti koaksijalni kabel sa točno definiranom karakteristicnom impedancijom od 75 oma I primjeni terminacijski otpornik na strain izlaznog pojačala. Za izbjegavanje velikog izlaznog elka je i DC komponenta protjerana kroz interkonekt. Podrazumjeva se da zbog takvog spoja mora izlazni amp imati vezni kondenzator na ulazu.

Ali to nije jedina neuobičajenost ovog stupnja, i u anodi 6H30 je otpornik koji omogučuje da se sa njene anode uzme fazno invertirani signal za neutralizaciju povratnog kapaciteta ECC88 i time eliminiranje njezinog Millerovog efekta

Kao mali vizualni dodatak, preamp je dobio dva mala DM70 magična oka kao indikatore  nivoa.

Oscilogrami MC Step Up tranformatora


 
 
Triode
       
       
Copyrights by Triode Festival 2017. All rights reserved.