Home Newsletter Forum Kontakt
 
   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Home Festival      Visitors Info      Linkovi      Kontakt      Info Vinkovci 2018.       
Novosti  
Okrugli stolovi  
Sam svoj majstor  
Zanimljivosti  
Lampe  
Savjeti  
 Media
Izlog festivala
Foto galerije
Video galerije
Vaši komentari
Download
 Izdvojeno
Audiofil.net
Audiofil.net
Facebook

 

 
Ishmaelov Crno-Bijeli svijet (Umag 2011)

 

 

 

Bijele transmisije

Razlog nastanka ovih zvučnika, barem njihove prve verzije iz 2005. g, jest ispunjenje davne želje za konstrukcijom transmission line kutija, i mogućnošću da se projektiranje takve kutije konačno provede uz pomoć  računalnog modeliranja. Nabavivši spreadsheet-ove od Martina Kinga za modeliranje TL-a, poželio sam provjeriti kakve su mogućnosti projektiranja TL-a s tim alatom, i kakvi će se rezultati pokazati u praksi. Već prve verzije, takozvane „crvene transmisije“, su se pokazale u dobrom svjetlu, i definitivno me usmjerile prema korištenju TL principa kada god sam se namjerio raditi neki novi projekt u kojem bi taj princip rada bio primjenjiv. 

Bijele transmisije su nastale iz osobnih razloga. Tj. htio sam vidjeti koliko sam naučio u proteklih 6 godina izrade zvučnika, tako da izradim novu verziju crvenih transmisija, sa svim novim spoznajama,  naučenim praktičnim trikovima i sugestijama slušatelja, koje sam prikupio tokom proteklih prezentiranja svojih kutija. Rezultate se moglo čuti prvi puta na prezentaciji 26.03.2011. u Audiofil.net klubu, a zatim i na ovom triode festivalu.

Same kutije su dvostazne. Bas i srednjetonsko područje pokriva 17 cm jedinica papirnate membrane ojačana metalnim česticama, dok je za visokotonsko područje zadužena(modificirana) 19 mm jedinica svilene kalote i novog tipa širokog ovjesa. Jedinice su odabrane prema zahtjevima koje sam izložio u svom izlaganju na festivalu, i njihove karakteristike su neophodne za postizanje željenog zvuka. Ukratko, zahtjevi su prihvatljiva izobličenja u korištenom području, širina iskoristivog prijenosnog opsega, što bolje ponašanje u vremenskoj domeni, što manji mehanički otpor ovjesa i odsustvo „low-Q“ i high-Q“ mehaničkih rezonancija u prijenosnom području. Skretnica je, ajmo reći prvog reda, ali ima tu kojekakvih dodatnih korekcija i kompenzacija, da bi „pomirili teoriju i praksu“.Prijenosno područje je u prosječnoj sobi od cca 35 Hz do 30 kHz . Anehoički odziv je vrlo ujednačen, +/-1,5 dB od 200 Hz do preko 20 khz, a izvan osi je taj odziv unutar +/-3dB za vertikalni i horizontalni odmak od osi za +/- 15, 30, 45 i 60°, čime je postignuta vrhunska tonalna ujednačenost i postojana pozornica neovisna o mjestu slušanja . Nominalna impedancija je 4 ohma, i ona nikad ne pada ispod te vrijednosti (3.9 ohm minimum) . Osjetljivost je 87 dB/1W/1m kada bi je mjerili u gluhoj komori, a u praksi je ta osjetljivost ekvivalentna tvorničkim kutijama osjetljivosti 93 dB/2,82V/1m, što je i pokazano spajanjem na SET pojačalo od 8W (300B cijev) gdje su kutije radile na sasvim pristojnim glasnoćama.  Preporučena snaga pojačala bi bila od 7-8 W do 100 W. Dimenzije su 88,2x19,6x26,0 cm (bez postolja i šiljaka). Masa je oko 18 kg/kom.

Jedna korisna posljedica nabrojanih karakteristika, ali i samog koncepta kutija, počevši od izbora (i modifikacija) jedinica, do primijenjene skretnice i principa rada, jest mogućnost korištenja pojačala male snage i niskog damping faktora. Dinamika koju je moguće postići, ne mora nužno ići glasnoćom prema gore, već je ona zadovoljavajuća i na malim glasnoćama, zahvaljujući zadržavanju svih pozitivnih karakteristika zvuka i na vrlo niskim glasnoćama.

Tehničke karakteristike ovih zvučnika su na nivou gotovih proizvoda, i samim time ovaj projekt smatram završenim. Koliko sam bio uspješan u njegovoj realizaciji, ocijenili su prisutni na festivalu :)

 

 

Crne transmisije

"Bzzz,bzzzt..nema bijelog dima,dobro je"

Ove kutije su mi se motale po glavi već neko vrijeme. Kako je izbor zvučničkih kutija za korištenje s malim cjevaškim pojačalima prilično limitiran, htio sam konstruirati kutije koje bi radile s manje ograničenja nego što to nude tipične konstrukcije za ovu namjenu, i nudile daleko bolji zvuk. Konkretno, postavljeni zahtjevi su puni prijenosni opseg od dubokog basa do brzo i precizno odsviranih visokih. Osjetljivost i impedancijska karakteristika takvi da predstavljaju lak teret malim cjevašima i da s njima uspiju postići glasnoću za normalno korištenje u kućnim uvjetima, da se korisnik ne osjeća zakinut ni u jednom trenutku, te da može čuti linearno prenesen cijeli slušni opseg, u prijevodu da cijela prosječna  fonoteka korisnika zvuči barem za „-4“ :)

O crnim TL kutijama bih imao manje toga za reći. Dijelom iz razloga da se ne ponavljam (gotovo sav teoretsko-tehnički dio teksta o bijelim transmisijama vrijedi za sve moje kutije), dijelom iz razloga što ove kutije nisu do kraja razrađen projekt, pa samim time ne mogu objaviti sve tehničke karakteristike pošto su one još podložne (sitnim) izmjenama. Ono što za sada mogu reći jest da su korištene jedinice 20 cm midbas lagane papirnate membrane, izvorno širokopojasna jedinica, i 30 mm srednje/visokotonac s pripadajućim valovodom (Waveguide) promjera „usta“ 170 mm. Skretnica je nominalno prvog reda, uz neke korekcije. Radi linearizacije impedancijske krivulje bit će potrebno dodati još i jedan RLC krug preko svega, za čime se ukazala potreba na festivalu u pojedinim slučajevima. Nominalna impedancija će biti 8 ohma, s minimumom ne nižim od 7 ohma. Kutija je transmission line principa, dimenzija  107x24x37 cm, mase nešto iznad 30 kg. Pokušao sam dimenzije i masu držati u što razumnijim okvirima, bolje od ovog nisam mogao :) a da osjetljivost ne pati. Otvor TL-a je smješten s prednje strane, tako da će biti moguće smjestiti kutiju i u manju prostoriju dosta blizu stražnjem zidu. Očekivani odziv u prosječnim prostorima bi bio od cca 30 Hz do 16 kHz. Anehoička (gluha komora) linearnost odziva bi trebala biti bolja od +/- 2 dB kroz cijeli prijenosni opseg (sad već je unutar navedenog, probat ću još bolje).  Osjetljivost je 90dB/1W/1m u anehoičkim uvjetima, u sobi je to 93 dB/W/m. Preporučena snaga pojačala kreće već od nekih 5W do 70W. Na festivalu su se mogle čuti dva para ovih kutija (crni-lak i furnir-indijska jabuka), i uspješno su ih pogonila pojačala od 5 W PP, preko 8W SET, pa sve do 100W VFET. Već i s najslabijim pojačalom su u onoj ogromnoj prostoriji postizale pristojne glasnoće, dok su na 100W VFET pojačala uspjele ispuniti cijeli volumen prostorije zvukom. Toliko o tehničkim podacima, a o zvuku se može pročitati iz osvrta posjetitelja/izlagača TF2011 :)

 

"Mislim da sam ga zakomplicirao.."

 
 
Triode
       
       
Copyrights by Triode Festival 2017. All rights reserved.