Home Newsletter Forum Kontakt
 
   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Home Festival      Visitors Info      Linkovi      Kontakt      Info Vinkovci 2018.       
Novosti  
Okrugli stolovi  
Sam svoj majstor  
Zanimljivosti  
Lampe  
Savjeti  
 Media
Izlog festivala
Foto galerije
Video galerije
Vaši komentari
Download
 Izdvojeno
Audiofil.net
Audiofil.net
Facebook

 

 
Novogodišnje pojačalo - Edison

 


Ovo pojacalo gradim negdje od kolovoza, rujna prosle godine. Dosta se razvuklo jer sam u listopadu imao neke planirane gradjevinske radove u stanu, koji su se znacajno produzili neplaniranim, koji su iskrsli prilikom rada. Kad se to napokon zavrsilo, izgubio sam volju za bilo kakvim radom na duze razdoblje. Kuciste je bilo gotovo i cekalo da se pojavi volja za radom. I nekako se pojavila...

Kakvo mu je to ime 'Novogodisnje pojacalo'? Dosta dugo je u radnoj fazi nosilo ime 'Kuplerajsko pojacalo', ali posto je prvi put zasviralo 30.12., nekako je samo po sebi dobilo ime po Novoj godini. A zasto kuplerajsko? Pa zbog crvenih svjetala... U originalu se to pojacalo zove 'Red Light District' prema cuvenoj cetvrti zabave u Amsterdamu. Opet su veza crvena svijetla. Autor je Stuart Yaniger, SY na diyaudio.com forumu, gdje je moderator i vrlo aktivan u cijevnom podforumu. Pojacalo je odlicno dokumentirano i opisano na:

http://syclotron.com/?page_id=3

opis se proteze na 4 stranice.
Dakle, radi se se o cijevnom PP pojacalu s EL84 na izlazu. Do sad sam radio SE pojacala, triode, A-klasa, bez povratne veze, i ovo mi je predstavljalo nesto sasvim novo. Ovdje je PP pojacalo koje radi u pentodnom spoju, daje 2x15W i ima povratnu vezu. Htio sam steci malo iskustva i s takvim tipom pojacala. EL84 je mala cijev, kao i ulazna ECC81. Napajanje je bez cijevne ispravljacice pa sam se nadao malom i laganom pojacalu... ali izgleda da to ne moze biti. Dobio sam veliko i tesko pojacalo, nekih 18-20 kg.

Pojacalo je radjeno point-to-point tehnikom, znaci bez plocice, direktnim spajanjem komponenti na podnozja cijevi. Ispravljaci su radjeni na eksperimentalnim plocicama koje stoje vertikalno. Nisam jos snimao unutrasnjost, bit ce fotografija kasnije. Dok ovo pisem, pojacalo uredno svira...
Kratki opis pojacala: ulazna trioda vrsi pojacanje signala i bez veznog kondenzatora signal predaje tzv. concertina razdjelniku i okretacu faze. Preko veznih Wima FKP1 kondenzatora (vrlo kvalitetni, i jedini na direktnom putu signala), signal ide na izlazni par EL84. Izlaz radi u pentodnom spoju. Druga mrezica ima vlastito regulirano napajanje (za 4 cijevi, 4 odvojena regulirana napajanja). Podesavanjem napona druge mrezice, odredjuje se mirna struja kroz izlazne cijevi, i mogu se djelomicno izjednacavati cijevi koje nisu uparene. Specifcnost ovog pojacala je biasiranje izlaznih cijevi. Ne koristi se klasicni automatski bias (otpornik i kondenzator u katodi), ni fiksni bias (dovodjenje fiksnog napona na mrezicu). Ovdje u katodama imamo matricu LE dioda, 7 lanaca po 6 serijski spojenih crvenih LED-ica. Lanci su spojeni paralelno radi struje koja tece kroz diode, ali i da se smanji impedancija serijski spojenih dioda. LE diode osiguravaju da katode budu na 11-12V. Kad su vec tu, rekoh sto ih ne iskoristiti da se vide. I tako je nastalo Novogodisnje pojacalo.
      Mozda malo previse vijaka, ali zato je krutost pojacala odlicna...


Pojacalo je prilicno jednostavne konstrukcije, osim te matrice s diodama. No zato je napajanje prilicno slozeno. Tu sam odstupio od predlozenog napajanja, za koje je i sam autor rekao da je elementarno. Izracunao sam i napravio robustnije napajanje u odnosu na originalno. Mrezni trafo je racunat kako da ce ovo raditi u A klasi, znaci dobrano predimenzioniran. Proracuni su radjeni u odlicnom i besplatnom PSUDII programu. Napajanje izlaza je racunato za 320V i ima prigusnicu od oko 6H (Odeon, Rijeka). Napajanje ulazne cijevi i splitera je na 400V i ima prigusnicu od 30H (Hammond). Imam i posebno napajanje s 4 regulatora podesiva od 250-320V za napajanje druge mrezice izlaznih cijevi.

Grijanje cijevi je rijeseno s posebnim transformatorom (ispod mreznog za visoki napon). Svaki kanal ima svoj namotaj i grijanje je kompletno AC. Grijanje je virtualno dignuto na 80V radi ulaznog stupnja i splitera. U napajanju su dva mrezna transformatora, dvije prigusnice, hrpa kondenzatora, nesto otpornika i 4 podesiva regulatora.

Ako netko procita cijeli clanak autora pojacala, vidjet ce da se uz pomoc osciloskopa treba podesiti jedan R-C element na ulaznoj anodi. To ima veze s povratnom vezom i konstrukcijom izlaznih transformatora. Za to mi treba osciloskop koji nemam, pa sam nesto malo napisao u drugoj temi.Izlazni transformatori su americki Edcor. Nisu vrhunski kao Tamura ili Tango, ali nisu ni losi. Kotiraju bolje od Hammonda. Transformatori su od 8k i imaju sekundare za 4, 8 i 16 Ohma. Snaga im je 25W. Imaju i odvojke za UL rad, koji se u ovom pojacalu ne koristi.

U radu se pojacalo jako malo grije. Nakon 12 sati rada, na opip je mlako. U potpalublju se prakticno i nema sto grijati osim trafoa za grijanje cijevi. Zbog toga sam na gornjoj ploci napravio tek nekoliko otvora. Donja ploca jos nema ni jedan otvor za hladjene. Malo cu provjeravati kako sve skupa dise, ali vjerujem da nece trebati busiti donju plocu. U ispravljacima ima par otpornika, ali na njima je mala disipacija topline. U katodama izlaza nema otpornika nego su LED-ice pa nema nikakvog grijanja.

Pojacalo je integrirano. Ima tri ulaza, a regulacija glasnoce se vrsi plavim Alps potenciometrom. Recesija je pa nisam stavljao daljinsko upravljanje... Izlazi su za 8 i 4 Ohma. Izlaz za 16 Ohma sam zanemario.


     Trebalo je izbusiti ove 84 rupe od 3mm i u njih nagurati isto tolki
     broj LED-ova od 3mm... Nije bas lako...Kako ovo radi? Dobro. Proradilo je iz prve, svi naponi su u granicama predvidjenih i proracunatih. Iako je grijanje AC, nema nikavog suma, bruma, nicega. Paljenje i gasenje je normalno, nikavih pucanja i stucanja, sumova. Kako je sa zvukom? Zvuk je u samom pocetku bio cist, ali tvrd, malo grublji. To je pojacalo u malom kuhinjskom sistemu za sad zamijenilo modificirano Sebartovo SE pojacalo u triodnom spoju, koje svira odlicno. Audiofilsko uho je odmah primjetilo veliku razliku u zvuku. No, to je i normalno. Cijevi su nove novcate, trafoi su novi, kondenzatori, sve, ali bas sve je novo. A znam da izlaznim trafoima treba koji tjedan da dodju na svoje. Nakon 12-tak sati situacija se znacajno popravila. No jos uvijek je dosta tvrdoce u zvuku. Pojacalo je energicno, ima dobar bas, ne gusi fine detalje. No jos uvijek je malo neotesano, fali mu finoce... A treba podesiti i onaj R-C dio, za sad je prema shemi, no treba vidjeti sto ce reci osciloskop. Cini mi se da bi ovo moglo biti dobro pojacalo.

Jos mi je ostalo isprobati kako se ponasa u UL spoju, u triodnom... ali to ce sacekati dok se potpuno ne usvira. Sto se izgleda tice, pomogle bi drvene bocnice i neki ljepsi gumbi...

Ako mi se svidi kako svira, doteglim ga na iduci Triode festival. Izrada - Edison

 
 
Triode
       
       
Copyrights by Triode Festival 2017. All rights reserved.